Yhteistyössä Unikarhu Oy / Whisbear
E-zzy on uusin työtoverini. Hän on suloinen pehmolelulaiskiainen, jonka sisällä on kohinaa tuottava äänilaite ja unimonitori. Laitteita hallitaan helpolla sovelluksella omasta puhelimesta käsin. Aiemmin käytin vastaanotollani tarvittaessa erilaisia kohinasovelluksia puhelimestani, mutta E-zzy on osoittautunut huomattavasti paremmaksi vaihtoehdoksi helpon käytettävyytensä ja hurmaavan ulkomuotonsa vuoksi.
E-zzy houkuttaa hymyilemään ja tutkimaan
E-zzyn pyöreä, ystävällinen hymynaama houkuttaa vauvoja ja saa heidät hymyilemään. Pitkiin raajoihin on pienten käsien helppo tarttua ja rapina aktivoi tutkimista sekä kuuloaistia. Vauvan näköaistia stimuloiva väritys sekä kuviointi huomioivat vauvan aistien kehityksen. E-zzyn käpälien sisällä on turvamagneetit, joiden avulla sen saa kiinnitettyä esim. pinnasängyn reunaan helposti ja turvallisesti. Sen valmistuksessa on käytetty laadukkaita, ympäristöystävällisiä ja turvallisia materiaaleja (Ökotex-sertifikaatti). Tarvittaessa E-zzyn voi pestä pesukoneessa (muista poistaa sisältä ensin sensorilaite!)
Rauhoittavaa kohinaa ja älyteknologiaa
E-zzyssä on kolme erityyppistä rauhoittavaa suhina-ääntä: pink noise, white noise ja meren kohina. Pinkki kohina voi toimia rauhoittavasti itkuiselle vauvalle sekä vauvalle, joka on jostain syystä levoton tai stressaantunut. Suhina-äänet voivat auttaa myös aikuisia nukkumaan paremmin.
E-zzyn CRYsensor – itkusensori reagoi automaattisesti vauvan itkuun ja sensorin herkkyys on säädettävissä mm. ympäristön äänien mukaan. Sensorin toiminnan keston ja käynnistymisajan voi ohjelmoida itse sopivaksi.
Unen analysointitoiminnolla voi seurata vauva unen laatua eri parametrein. Sovellus antaa mahdollisuuden myös kirjata ylös vauvan kehitysaskelia, tallentaa ja jakaa kuvia sekä merkitä kalenteriin etukäteen tapaamisia ja tapahtumia. Sovelluksesta saa myös tietoa ja vinkkejä lapsen ikään soveltuen.
Laite käyttää hyväkseen älyteknologiaa. Sen avulla voi tarkastaa missä E-zzy oli viimeksi yhteydessä puhelimeen sekä saada puhelimeen viestin, jos yhteys laitteeseen katkeaa. Laite lähettää halutessa viestin myös silloin, kun vauva itkee.
Huomioi nämä ohjeet
E-zzyä käytettäessä tulee aina ottaa huomioon seuraavat ohjeet:
- Äänilaitteen tulee aina käytettäessä olla E-zzyn sisällä.
- Äänilaitteen tulee olla vähintään muutaman kymmenen senttimetrin etäisyydellä vauvan korvasta.
- Kohinaa ei saa käyttää jatkuvasti vaan korkeintaan kahdeksan tuntia vuorokaudessa.
- Laitteessa kannattaa käyttää korkealaatuisia ladattavia paristoja mahdollisimman pitkän käyttöajan varmistamiseksi. CrySensor äänilaite on aktiivinen myös valmiustilassa ja kuluttaa siis myös silloin paristoja.
E-zzy apuna levottomien, itkuisten ja kivuliaiden vauvojen kanssa
E-zzy on aina mukanani niin vastaanotolla kuin kotikäynneilläkin. Vauvojen ollessa rauhallisia ja tyytyväisiä hän on sivusta seuraajana ja ilahduttaa vauvoja ja heidän vanhempiaan lähinnä lempeällä hymyllään ja rapisevilla käpälillään. Tositoimiin E-zzy pääsee itkuisten, levottomien ja kivuliaiden vauvojen kanssa.
Vastaanotollani käy paljon refluksioireilevia ja allergisia vauvoja, jotka ovat usein kovin itkuisia kipujensa ja huonon olonsa vuoksi. Myös koliikkityyppisesti oireilevia vauvoja tapaan paljon. Näiden vauvojen imetysohjaus- ja tutkimus- sekä hoitotilanteissa E-zzystä on usein apua. Rauhoittava kohina auttaa vauvoja asettumaan äitinsä rinnalle syömään tai minun käsiini saamaan hierontaa. Vauvojen suun rakenteiden ja esim. kieli- ja huulijänteiden tutkiminenkin onnistuu E-zzyn suhistessa paremmin.
Kohina osana itkuisten vauvojen rauhoittelumenetelmää
Myös käyttämässäni Happiest Baby –menetelmässä kohina on yhtenä tärkeänä osana vauvojen rauhoittelua. Happiest Baby on amerikkalaisen lastenlääkärin kehittämä itkuisten vauvojen rauhoittelumenetelmä, joka enenevissä määrin on tulossa käyttöön myös Suomessa. Menetelmässä ajatuksena on, että vauvalle luodaan syntymän jälkeen samankaltaiset olosuhteet, kuin kohdussa ollessaan, jolloin hän rauhoittuu. Tässä kohinalla on merkittävä rooli.
Kohinaa käytetään myös sairaaloissa
Kohinaa (white noise, pink noise) on maailmalla tutkittu vastasyntyneiden teho-osastoilla ja todettu kohinan rauhoittavan ja rentouttavan vauvoja sekä vaimentavan kipureaktioita. Tutkimuksissa nähtiin näiden pienten vastasyntyneiden sykkeen tasoittuvan, verenpaineen laskevan ja kipukokemuksen vähentyvän kohinan soidessa. Kohinaa käytettiinkin sairaaloissa apuna peittämään teho-osaston muutoin levotonta äänimaailmaa, kivun lievittäjänä esim. verikokeita otettaessa ja turvaamaan vauvojen lepoa sekä unta.
Varsovan suurimmassa lastensairaalassa (Institute of Mother and Child) on viime aikoina testattu ja tutkittu juuri Whisbearin kohinalaitteita ja he ovat myöntäneet näille suosituksensa ja oikeuden käyttää logoaan. Whisbear onkin saanut asiakkailtaan palautetta kohinan hyödyistä ei vain nukkumisen apuna vaan myös vauvojen ja lasten sairaalahoitojen aikana. Yhden perheen tarinan kohinanallen avusta lapsen sydänleikkauksen jälkeen ja sairaalahoidon aikana voit lukea tästä linkistä: https://unikarhu.fi/enemman-kuin-pelkka-nallekarhu/
E-zzy vauvan unen tukena
Kotioloissa E-zzyä käytetään eniten vauvan unen tukijana. Vauvan uni poikkeaa aikuisen unesta paitsi rytmiltään myös laadultaan. Vauvan univaiheille onkin annettu omat nimensä: aktiivinen uni, hiljainen uni ja välimuotoinen uni. Vauvan yksi unijakso on vain noin 50 minuuttia pitkä (aikuisen vastaava 1,5-2h) ja unijakson lopussa vauva havahtuu hetkeksi. Havahtuminen ei aina johda heräämiseen, sillä osa vauvoista osaa tyynnyttää itsensä jo varhain ja siirtyä seuraavaan unijaksoon itse. Ympäristöllä on tässä suuri merkitys.
E-zzy voi toimia vauvan apuna unijaksosta seuraavaan siirtymisessä rauhoittaen vauvan jaksojen välillä. Se peittää ympäristön hälyääniä ja rauhoittaa vauvaa. Tutkimuksissa on myös havaittu vauvojen nukahtavan nopeammin kohinaan ja sen pidentävän vauvojen heräämisten väliä.
Kohina auttaa myös muita nukkumaan
Lasten neurologisiin ja neuropsykiatrisiin häiriöihin (mm. kehitysvammat, autisminkirjo, ADHD) liittyy usein unipulmia ja näihin on yleisesti suositeltu kokeiltavaksi ensi alkuun mm. kohinaa. Myös aistisäätelyhäiriöisten lasten kanssa kohina voi rauhoittaa unta. Kohinaa on tutkittu myös aikuisilla ja todettu valtaosan koehenkilöistä kokevan yöunen laatunsa paranevan kohinaa kuuntelemalla. Näin ollen E-zzy voi auttaa myös vanhempien unta.
Annukka
Lähteet ja lisälukemista:
- Keski-Rahkonen Anna & Nalbantoglu Minna. ”Unihiekkaa etsimässä – ratkaisuja vauvan ja taaperon unipulmiin”. 2015, Duodecim, Helsinki.
- Kucukoglu S., Aytekin A., Calebioglu A., Ceelebi A., Caner I. and Maden R. “Effect of White Noise in Relieving Vaccination Pain in Premature Infants”. Pain Management Nursing, 2016 Dec; 17(6): 392-400.
- McDonald Aoife & Joseph Desaline. “Paediatric neurodisability and sleep disorders: clinical pathways and management strategies”. BMJ Paediatrics Open 2019, 3.
- Spencer JAD, Moran DJ, Lee A and Talbert D. “White Noise and Sleep Induction”. Archives of Disease in Childhood, Jan 1990, 65(1): 135–137.
- Wachman EM., Lahav A. “The Effects of Noise on Preterm Infants in the NICU”. Archives of Disease in Childhood – Fetal and Neonatal Edition, July 2011, 96(4): 305-309.
- Zhou J, Liu D, Li X, Ma J, Zhang J, Fang J: “Pink noise: effect on complexity synchronization of brain activity and sleep consolidation.” J Theor Biol. 2012 Aug 7;306:68-72.