23.4.2018 | Pienet Sydämellä
Syömistaitoja tärinällä ja värinällä

Syömispulmaisen lapsen toimintaterapiassa lapselle tarjotaan terapiatunnin aluksi keskushermostoa jäsentäviä aistimuksia koko kehon alueelle. Tämän jälkeen suun alueelle tarjotaan syvätuntoaistimuksia ja proprioseptiivisia (asento- ja liiketunto) aistimuksia erilaisilla suun motoriikkaa tukevilla leluilla ja tärinäaistimuksia tarjoavilla vibroilla. Yleensä vasta aivan terapiatunnin lopuksi siirrytään leikin kautta itse syömisen harjoitteluun

Vibraatio tukee syömistaitoja

Erilaisia oraalimotorisia leluja sekä vibroja voidaan käyttää myös kotona ja päiväkodissa syömistaitojen kehityksen tukemiseen. Vibroja voidaan käyttää esimerkiksi herättelemään suuta, lisäämään tietoisuutta suun alueesta tai vähentämään suun sisäistä yliherkkyyttä.

Vibraatio on voimakkaasti stimuloiva aistimus, joka

  • lisää tuntotietoisuutta suun alueella
  • rauhoittaa ja jäsentää yliherkkää reagointia
  • tarjoaa voimakkaan proprioseptisen aistimuksen

Vibraation käyttö

Vibraa voidaan käyttää poskille, huulille, kielelle ja ikenille sekä toki muuallekin keholle. Usein onkin tarpeen totutella tärinäaistimukseen kauempana kasvojen ja suun alueesta esim. koskettamalla vibralla käsivarsia tai jalkoja ja etenemällä sieltä hitaasti kohti suuta. Lasten kanssa tämä kaikki tapahtuu tietenkin leikin kautta.

Vibraatio ei kuitenkaan automaattisesti sovi kaikille lapsille. Juuri omalle lapsellesi sopivia neuvoja ja ohjeita vibraation käyttöön voit saada syömisvaikeuksiin erikoistuneelta toiminta- tai puheterapeutilta.

Erilaisia suun alueelle sopivia vibroja löydät mm. verkkokaupoista. Nämä alla olevat vibrat on saatu FunSense –verkkokaupasta (www.funsense.fi), joka on erityislasten leluja ja apuvälineitä myyvä yritys. Puruvibra on edullisempi vaihtoehto esim. kotikäyttöön. Terapiatyössä monipuolisempi on Z-vibe.

Puruvibra

Puruvibra on purentaa kestävä moottoroitu stimulaattori, jonka vahva puruosa ulottuu stimuloimaan myös leukoja. Puruvibra antaa tehokasta harjoitusta suun lihaksistolle ja sen värinä rentouttaa kasvojen lihaksia. Sen kirkkaat värit ovat lapselle usein houkuttelevia. Tätä vibraa voidaan käyttää mm.

  • lapsille, jotka tarvitsevat suun alueen aistipalautetta
  • lapsille, jotka tarvitsevat kasvojen lihasten harjoitusta
  • puremisen ja hampaiden narskuttelun vähentämiseen

ARK Z-vibe

ARK Z-Vibe on muovivarsinen oraalimotoriikan kuntoutukseen tarkoitettu vibraattori, jonka avulla voidaan lisätä suun alueen sensorista tietoisuutta sekä lihasten liikkuvuutta.

Stimulaattorin mukana tulee kulmikas Probe-kärki, jossa on nystyinen, juovikas ja kaksi sileää sivua. Laitteeseen on saatavilla erilaisia vaihdettavia kärkiä, jotka erityisesti terapiatyössä tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet kuntoutukseen. Z-vibeen vaihdettavia kärkiä löytyy mm.

  • erilaisia purentatuubeja ja -kärkiä
  • lusikkakärkiä
  • hammasharjapää

Kotikäyttöön löytyy myös erilaisia täriseviä puruleluja ja sähköhammasharjallakin saa tarjottua suulle tärinäaistimuksia.

Annukka