7.11.2018 | Pienet Sydämellä
Nykymutsin imetyskirja

Nykymutsin imetyskirja – Laura Talvitie ja Pauliina Ahonen

Nykymutsin imetyskirja on helposti lähestyttävä ja nopealukuinen kirja imetyksestä. Sen tavoitteena on vastata kokemukseen, jonka mukaan imetys usein yllättää eikä imetyksestä puhuta edelleenkään etukäteen riittävästi tai ainakaan tarpeeksi konkreettisesti. Tekijät halusivatkin kirjoittaa kirjan, joka kertoo imetyksestä kaiken sen, minkä jokainen äiti olisi halunnut tietää jo ennen imetyksen alkua. Nykymutsin imetyskirja onnistuukin tässä tehtävässään hyvin.

Kirjaan on kerätty kattavasti perustietoa imetyksestä helppolukuisessa muodossa  ja sitä elävöittävät oheen kerätyt äitien vertaistuelliset tarinat erilaisista imetyksistä ja niiden herättämistä tunteista sekä itse täytettävät muistiinpanosivut.

Kirja toimii mainiosti niin imetykseen tutustuttaessa jo raskausaikana kuin myös käsikirjana imetyksen jo ollessa käynnissä ja erilaisten tilanteiden ja vauvan vaiheiden vaihdellessa. Kirjassa käydään läpi koko imetyksen kaari imetykseen valmistautumisesta ja ensi-imetyksestä lähtien imetyksen lopettamiseen saakka.

Imetyksen erilaisia pulmatilanteitakin käydään läpi ja tarjotaan niihin yksinkertaisia keinoja kokeiltavaksi. Erityisesti mieltäni lämmittivät kappaleet vauvan allergioista ja refluksista sekä imetysdieetin merkityksestä näiden hoidossa.

Kirjan kantavana tunnelmana on kannustava ja ymmärtävä ilmapiiri, jossa  kaikenlaiset tunteet imetykseen ja äitiyteen liittyen ovat sallittuja. Se tsemppaa vaikeiden hetkien läpi ja rohkaisee imettämään itselleen ja vauvalleen parhaiten sopivalla tavalla. Tämä kiteytyy kirjan tekijöiden esipuheen lopetukseen: ”Hyvä äiti: Sinä riität, juuri tuollaisena kuin olet! Osaat ja pärjäät kyllä!” Tämän ajatuksen soisin jokaisen äidin kuulevan ja sisäistävän.

Kirjan valokuvat imettävistä äideistä ovat puhuttelevia arkisuudessaan. Kuvissa imetetään eri ikäisiä vauvoja ja taaperoita mm. torilla, metrossa, kahvilassa ja leikkipuistossa. Tähän liittyen kirjassa on myös oma lukunsa viime aikoina paljon puhututtaneesta julki-imetyksestä sekä imetyksen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Nykymutsin imetyskirjaa voin mainiosti suositella kaikille raskaana oleville ja vauvan jo saaneille. Parhaimmillaan kirja on kulkiessaan mukana koko imetystaipaleen ajan odotusajasta imetyksen lopettamiseen saakka, mutta se toimii apuna myös yksittäisissä imetyksen pulmatilanteissa.

Annukka