Vauvan refluksioireilun takana voi olla rakenteellista pulmaa, allergioita, liian kireä huuli- ja/tai kielijänne tai joskus rinnoista kovalla paineella suihkuava maito, jota vauvan on vaikea käsitellä (ns. suihkutissit). Refluksitaudista puhutaan silloin, kun lapsella on hankalia oireita tai ruokatorvessa todetaan tulehdus.
Voimakkaasti refluksioireilevat vauvat oppivat hyvin pian liittämään epämukavan olonsa ja kivuliaisuutensa syömiseen. Heidän puolustautumiskeinonsa onkin useimmiten kieltäytyä syömisestä kokonaan tai vastustaa sitä voimallisesti.
Toiset refluksivauvat puolestaan haluavat imetystä hyvin usein, jopa jatkuvasti, koska maito itsessään toimii vatsahappojen neutralisoijana ja toisaalta rinnan imeminen rauhoittaa ja lohduttaa vauvaa. Kääntöpuolena on, että vauva saattaa syödä itsensä liian täyteen, mikä pahentaa refluksioireita.
Imetyksen hyödyt refluksivauvalle
Rintaruokituilla refluksivauvoilla on todettu vähemmän vakavia ja voimakkuudeltaan lievempiä refluksikohtauksia kuin korvikkeella ruokituilla. Syynä tähän on rintamaidon helpompi sulavuus ja nopeampi siirtyminen vatsalaukusta suolistoon kuin korvikkeilla. Tämä on merkittävää koska vatsalaukun tyhjenemisen hitaus yleensä provosoi refluksia. Mitä vähemmän aikaa maito viipyy vatsalaukussa, sen vähemmän sillä on mahdollisuuksia nousta takaisin ruokatorveen.
Rintamaito ärsyttää ruokatorvea vähemmän kuin korvikkeet. Imetetyillä vauvoilla on myös harvemmin ummetusta kuin korviketta syövillä vauvoille ja ummetuksen tiedetään pahentavan refluksioireilua.
Imetyksessä tärkeää on myös äidin ja vauvan läheisyys. Kivulias ja hätääntynyt vauva saa äidin rintaa imiessään lohdutusta ja turvaa huonon olonsa keskelle ja myös äiti voi kokea helpottavansa hetkellisesti vauvansa oloa tarjoamalla tälle rakkautta ja ravintoa, jota vain äidiltä voi saada. Imetyshormonit auttavat myös äitiä jaksamaan raskashoitoisen vauvansa hoivaamista.
Rinnalle
Imetyksen perusteet ovat samat, oli vauvalla refluksia tai ei, mutta kun vauvalla on refluksioireilua, on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, kuinka imetys saadaan sujumaan. Hyvä imuote ja toimiva imetysasento ovat avainasemassa imetyksen onnistumisessa.
Imetysasento
Imetysasento on tärkeä hyvän imuotteen mahdollistamiseksi. Refluksivauvan imetysasennon miettiminen saattaa myös estää maidon takaisinvirtausta. Vauvan mahdollisimman pysty asento rinnalla on usein paras. Pystyasento helpottaa maitoa pysymään vatsalaukussa ja vähentää takaisinvirtausta.
Mikäli vauva reagoi voimakkaasti maitosuihkuun tai jos vauvalla on tapana kakoa ja vetää maitoa henkeen, kannattaa kokeilla pystyasennon lisäksi asettautumista makaamaan selälleen (tyynyillä kevyesti tukien päätä ja yläselkää) ja asettaa vauva rintakehänsä ja vatsansa päälle vatsalleen. Vauva siis imee kasvot alaspäin kohti rintaa.
Perinteisessä imetysasennossa refluksioireilevan vauvan voi olla helpompi syödä ollessaan vasemmalla kyljelllään. Tarvittaessa vauva voi syödä molemmat rinnat samalla kyljellä niin äidin istuessa kuin maatessakin.
Joskus tasainen liike voi rauhoittaa levotonta ja kivuliasta vauvaa auttaen häntä asettumaan imetykseen. Kantoliinasta voi olla tässä iso apu, mutta muista tarkistaa, että vauvan asento on sellainen, ettei hänen tarvitse kääntää päätään tai kurottautua ylettyäkseen nänniin.
Syöttövälit
Lapsentahtinen imetys on ensisijainen suositus rintaruokituille vauvoille. Refluksioireilevien vauvojen kanssa syöttöjen tahdistus on kuitenkin joskus tarpeen. Perinteinen ohje on ollut rajoittaa imetys 3-4 tunnun välein tapahtuvaksi, mutta uusimpien tutkimusten mukaan täysimetetyillä vauvoilla oli vähiten refluksitapahtumia 1,5 tunnin välein tapahtuvilla lyhyehköillä ja tehokkailla imetyksillä.
Sakeuttaja ja imetysdietti
Joskus refluksioireilun hoidoksi ohjataan maidon sakeuttaminen. Vauvoille sopivaa sakeuttajaa saa apteekista ja sitä voi käyttää imetyksen kanssa. Tutkimusten mukaan sakeuttaja voi vähentää oksentelua ja pulauttelua, mutta harvemmin sillä on muutoin vaikutusta refluksinousuihin. Sakeuttaja aiheuttaa helposti myös ummetusta, joka puolestaan provosoi refluksia. Mikäli refluksioireilun taustalla on allergioita tai yliherkkyyksiä, voi äidin imetysdieetti joskus tuoda avun.
Apua ja tukea refluksioireilevan vauvan imetykseen
Refluksioireilevan vauvan imetyksessä on usein omat hankaluutensa. Imetyksestä on kuitenkin huomattavia hyötyjä niin refluksivauvalle kuin hänen äidilleenkin, joten imetysvaikeuksiin kannattaa hakea ajoissa apua ja tukea. Imetysasennoilla, imetysdieetillä, syöttöjen tahdistamisella sekä erilaisilla keinoilla rauhoittaa vauvaa ja helpottaa hänen oloaan saadaan imetys usein sujumaan vaikeuksista huolimatta.
Palveluihini kuuluvat mm. imetyskouluttajatasoinen imetysohjaus ja refluksineuvonta, joissa saat kokonaisvaltaista ohjausta ja tukea refluksioireilevan vauvan hoitoon sekä lääkkeettömiin keinoihin helpottaa vauvan oloa. Varaa aika vastaanotolle tästä.
Annukka
Lähteet:
- Breastfeeding the Baby with Reflux. La Leche League International, 1999. USA
- Reflux, GERD and breastfeeding. Catherine Watson Genna, 2018 (seminaariluennot ja –materiaalit)
- Infant and Child Feeding and Swallowing – Occupational Therapy Assessment and Intervention. Sherna Marcus and Suzanne Breton, 2013. American Occupational Therapy Association.
- The SOS Approach to Feeding, Kay Toomey, 2008, USA (koulutusmuistiinpanot)