8.12.2017 | Pienet Sydämellä
Joululahjavinkkejä syömisen ilon löytämiseen ja syömistaitojen tukemiseen

Lukemista

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu, Syömään! (Otava 2014) on mainio kirja syömisestä leikki-ikäisille ja alakoululaisille. Tuttuun tapaansa Tatu ja Patu naurattavat niin lapsia kuin aikuisiakin, mutta samalla käydään läpi syömistä monelta eri kantilta.

Kirjan alaotsikko kertookin, että kyseessä on ”outo käsikirja siitä, miten syödään, mitä syödään ja miksi syödään” ja ”käsikirja kaikille niille, jotka ovat joskus syöneet, syövät juuri nyt tai suunnittelevat syövänsä”. Kirjaa on ilo lukea yhdessä lapsen kanssa ja samalla jutella kenties enemmänkin syömisestä.

Suujumppaa

Saippuakuplat saavat hymyn lähes kaikkien kasvoille. Jo alle vuoden ikäiset nauttivat kuplien katselusta ja tavoittavat niitä käsillään. Saippuakuplien puhaltaminen on puolestaan mitä mainiointa suujumppaa.

Toinen hauska suun motoriikkaa kehittävä toiminta on pillillä imeminen. Erilaisia ja -muotoisia juomapillejä löytyy nykyään lähes kaupasta kuin kaupasta. Mitä pidempi ja ohuempi pilli, sen haastavampi.

Ruokailuvälineitä

Uudet ja kiehtovat sekä sopivan kokoiset ruokailuvälineet voivat houkutella lasta syömään paremmin. Valikoimat ovat nykyään valtavat.

Erityisesti valikoiville syöjille löytyy mm. Dinner Winner -tarjotin/lautanen, joka on kehitetty motivoimaan lasta syömään, maistamaan uusia makuja ja saattamaan ruokailun loppuun. Ideana on laittaa lokeroihin ruokaa ja edetä syödessä kuin lautapelissä. Maalissa on kannen alla jokin pieni palkinto/jälkiruoka. Lautanen toimii parhaiten ns. nirsoilla lapsilla, joilla syömisestä ei vielä ole tullut isompaa ongelmaa. Lautasta myy Erityinen arki -verkkokauppa.

Aistimuksia arkeen

Syömispulmaisilla lapsilla on usein aistiyliherkkyyttä suunsa alueella, jolloin myös hampaiden pesu voi olla vastenmielistä. Sähköhammasharja toimii useimmilla paremmin kuin tavallinen hammasharja. Sähköhammasharjan tärinä tarjoaa suuhun yliherkkää reagointia vaimentavia aistimuksia, jolloin pesukin sujuu helpommin.

Lasten sähköhammasharjoja löytyy myös suosikkihahmoilla kuvioituina sekä ajastimella varustettuina. Hammaslääkäritkin suosittavat sähköhammasharjan käyttöä.

Pienemmille lapsille erilaiset purulelut ovat hyviä harjoittamaan suun motoriikkaa ja tarjoamaan erilaisia aistimuksia suuhun. Hyviä ovat erityisesti purulelut, joissa on paljon erilaisia pintoja ja jokin pitkä kapeahko osa (esim. eläimen häntä tai korva), jonka saa työnnettyä poskihampaiden väliin pureskeltavaksi. Myös tärisevät purulelut ovat mainio valinta.

Iloista joulunodotusta!

Annukka